Zupy

Barszcz biały z kiszonej kapusty na wędzonce

Składniki:

  • 2 l wody
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 400 g wędzonych żeberek
  • 200 g kiełbasy swojskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka mąki
  • 100 g śmietany
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • vegeta (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Żeberka wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i rozgnieciony czosnek i doprowadzamy do wrzenia.
  2. Kapustę kroimy drobniej i odsączamy z nadmiaru wody. Dodajemy do gotującego się wywaru. Gotujemy do miękkości kapusty (ok. 15-20 minut). Dla wzmocnienia kwasowości możemy dodać wodę z kapusty.
  3. Kiełbasę kroimy według uznania na drobną kostkę lub plasterki i dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze przez około 10 minut.
  4. Dodajemy majeranek, sól, pieprz i vegetę.
  5. Żeberka wyjmujemy, kroimy drobniej i dodajemy do zupy.
  6. Na koniec w osobnym naczyniu hartujemy śmietanę i mąkę gorącym wywarem. Dodajemy do zupy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.