Domowe hotdogi.
Przekąski

Bułki do hot dogów

Kto z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść hot doga. Szczególnie w trasie na stacji, lub w budce gdzieś podczas wypoczynku. Jedne i drugie są zupełnie inne, ale obydwa smaczne.

Dzisiaj proponuję Wam zrobienie hot dogów w domu od podstaw z domowymi bułkami. Nic nie dorówna ich smakowi. Są idealne na kolację czy na towarzyskie spotkanie. Wasze dzieci będą je uwielbiać, a Wasi goście będą zachwyceni.

Są proste i szybkie w wykonaniu, a przepis znajdziecie poniżej. Z podanych składników wychodzi 8 bułek.

Składniki:

  • suche drożdże (2 łyżeczki)
  • ¾ szklanki letniej wody
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko i 1 żółtko (białko zostawić)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • ¼ szklanki cukru

Wykonanie:

  1. Do miski wrzucamy wszystkie składniki, tj. drożdże, wodę, mąkę, jajko i żółtko, olej, sól, cukier.
  2. Dokładnie wyrabiamy ciasto mikserem , hakami lub ręcznie, do uzyskania gładkiej, elastycznej konsystencji.

    Wyrobione ciasto na bułki do hot dogów.
    Wyrobione ciasto na bułki do hot dogów.
  3. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

    Wyrośnięte ciasto na bułki do hot dogów.
    Wyrośnięte ciasto na bułki do hot dogów.
  4. Wyrośnięte ciasto przerabiamy delikatnie i dzielimy na 8 równych części.
  5. Formujemy podłużne bułeczki i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  7. Kiedy bułki podwoją swoją objętość, smarujemy je roztrzepanym białkiem z dwiema łyżeczkami zimnej wody, pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15 minut.

    Gotowe do pieczenia bułki.
    Gotowe do pieczenia bułki.
  8. Po wyciągnięciu z piekarnika odkładamy na kratkę do ostygnięcia.

    Bułki do hotdogów.
    Bułki do hotdogów.
  9. Przed podaniem bułki przekrajamy wzdłuż na pół nie rozcinając ich do końca.
Domowe hotdogi.
Domowe hotdogi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.