Kto z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść hot doga. Szczególnie w trasie na stacji, lub w budce gdzieś podczas wypoczynku. Jedne i drugie są zupełnie inne, ale obydwa smaczne.
Dzisiaj proponuję Wam zrobienie hot dogów w domu od podstaw z domowymi bułkami. Nic nie dorówna ich smakowi. Są idealne na kolację czy na towarzyskie spotkanie. Wasze dzieci będą je uwielbiać, a Wasi goście będą zachwyceni.
Są proste i szybkie w wykonaniu, a przepis znajdziecie poniżej. Z podanych składników wychodzi 8 bułek.
Składniki:
- suche drożdże (2 łyżeczki)
- ¾ szklanki letniej wody
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko i 1 żółtko (białko zostawić)
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki soli
- ¼ szklanki cukru
Wykonanie:
- Do miski wrzucamy wszystkie składniki, tj. drożdże, wodę, mąkę, jajko i żółtko, olej, sól, cukier.
- Dokładnie wyrabiamy ciasto mikserem , hakami lub ręcznie, do uzyskania gładkiej, elastycznej konsystencji.
Wyrobione ciasto na bułki do hot dogów. - Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto na bułki do hot dogów. - Wyrośnięte ciasto przerabiamy delikatnie i dzielimy na 8 równych części.
- Formujemy podłużne bułeczki i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Kiedy bułki podwoją swoją objętość, smarujemy je roztrzepanym białkiem z dwiema łyżeczkami zimnej wody, pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
Gotowe do pieczenia bułki. - Po wyciągnięciu z piekarnika odkładamy na kratkę do ostygnięcia.
Bułki do hotdogów. - Przed podaniem bułki przekrajamy wzdłuż na pół nie rozcinając ich do końca.
