Pierogi z kapustą i mięsem.
Dania główne

Pierogi – przepis na idealne ciasto

Kto z nas nie lubi zjeść pierogów? Czy to z mięsem, czy z grzybami, albo mieszane z kapustą. Nie wspomnę o sezonowych z owocami (truskawkami, jagodami), a kto lubi ze szpinakiem? Macie swoje sprawdzone przepisy na ciasto? Jeśli nie i ciągle szukacie tego jedynego, z pewnością do tego przepisu będziecie zawsze wracać. Ciasto jest elastyczne, delikatne i wyśmienite w smaku. Bardzo proste w wykonaniu. Jak je zrobić? Poniżej znajdziecie recepturę.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 280 ml ciepłej wody

Wykonanie:

  1. Wodę, sól i olej wymieszać w naczyniu i dodać do przesianej mąki.
  2. Ciasto początkowo mieszać szpatułką, później rękoma.
  3. Kiedy ciasto zaczyna odchodzić od brzegów naczynia, przełożyć na stolnicę.
  4. Wyrabiać rękami przez około 15 minut tak, aby było elastyczne i miękkie.
  5. Dzielimy ciasto na części.
  6. Jedną część ciasta rozwałkowujemy, resztę ciasta trzymać pod przykryciem, aby pozostało wilgotne.
  7. Z ciasta wyciąć krążki, nadziać farszem i odłożyć na czystą i suchą ściereczkę.
  8. Gotowe pierogi gotować w lekko osolonej wodzie przez około 7-10 minut.
Pierogi z kapustą i mięsem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.