Kto z nas nie lubi zjeść pierogów? Czy to z mięsem, czy z grzybami, albo mieszane z kapustą. Nie wspomnę o sezonowych z owocami (truskawkami, jagodami), a kto lubi ze szpinakiem? Macie swoje sprawdzone przepisy na ciasto? Jeśli nie i ciągle szukacie tego jedynego, z pewnością do tego przepisu będziecie zawsze wracać. Ciasto jest elastyczne, delikatne i wyśmienite w smaku. Bardzo proste w wykonaniu. Jak je zrobić? Poniżej znajdziecie recepturę.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 280 ml ciepłej wody
Wykonanie:
- Wodę, sól i olej wymieszać w naczyniu i dodać do przesianej mąki.
- Ciasto początkowo mieszać szpatułką, później rękoma.
- Kiedy ciasto zaczyna odchodzić od brzegów naczynia, przełożyć na stolnicę.
- Wyrabiać rękami przez około 15 minut tak, aby było elastyczne i miękkie.
- Dzielimy ciasto na części.
- Jedną część ciasta rozwałkowujemy, resztę ciasta trzymać pod przykryciem, aby pozostało wilgotne.
- Z ciasta wyciąć krążki, nadziać farszem i odłożyć na czystą i suchą ściereczkę.
- Gotowe pierogi gotować w lekko osolonej wodzie przez około 7-10 minut.
