Rosół z domowymi kluskami.
Dodatki Zupy

Domowe kluski

W dzisiejszych czasach większość z nas chce wszystko szybko, łatwo i bez wysiłku. Między innymi dlatego idziemy w wygodę i do rosołu kupujemy gotowy makaron w sklepie.

Ja natomiast ostatnimi czasy bardzo rzadko tak postępuję. Niemal każdorazowo do rosołu przygotowuję własnej roboty kluski. Kojarzą mi się one z dzieciństwem i smakiem u babci, mamy. Domowe kluski do rosołu nadają zupełnie inny smak rosołowi. Rosół z takimi kluskami powoduje, że myślami wracam do czasów, kiedy byłam dzieckiem i mama co niedzielę takie kluski podawała do rosołu.

Zrobienie takich klusków jest bardzo proste i szybkie. A jeśli nawet raz na jakiś czas zrobicie sobie takie kluski, to częściej będziecie do tego wracać.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka (najlepiej swojskie)
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
  2. Dzielimy je na dwie części.
  3. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy na cienkie placki (grubości około 1 mm).
  4. Odkładamy do wyschnięcia.
  5. Placki z ciasta kroimy na szerokie pasy.
  6. Układamy po 3-4 pasy jeden na drugim i siekamy je na kluski o grubości jaką chcemy.
  7. Gotowe kluski rozkładamy na stolnicy i odstawiamy do wyschnięcia.
  8. Gotujemy kilka minut w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Domowe kluski do rosołu.
Domowe kluski do rosołu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.