W dzisiejszych czasach większość z nas chce wszystko szybko, łatwo i bez wysiłku. Między innymi dlatego idziemy w wygodę i do rosołu kupujemy gotowy makaron w sklepie.
Ja natomiast ostatnimi czasy bardzo rzadko tak postępuję. Niemal każdorazowo do rosołu przygotowuję własnej roboty kluski. Kojarzą mi się one z dzieciństwem i smakiem u babci, mamy. Domowe kluski do rosołu nadają zupełnie inny smak rosołowi. Rosół z takimi kluskami powoduje, że myślami wracam do czasów, kiedy byłam dzieckiem i mama co niedzielę takie kluski podawała do rosołu.
Zrobienie takich klusków jest bardzo proste i szybkie. A jeśli nawet raz na jakiś czas zrobicie sobie takie kluski, to częściej będziecie do tego wracać.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka (najlepiej swojskie)
- 1 żółtko
- 3 łyżki wody
- szczypta soli
Wykonanie:
- Z podanych składników zagniatamy ciasto.
- Dzielimy je na dwie części.
- Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy na cienkie placki (grubości około 1 mm).
- Odkładamy do wyschnięcia.
- Placki z ciasta kroimy na szerokie pasy.
- Układamy po 3-4 pasy jeden na drugim i siekamy je na kluski o grubości jaką chcemy.
- Gotowe kluski rozkładamy na stolnicy i odstawiamy do wyschnięcia.
- Gotujemy kilka minut w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
