Dania główne

Gulasz musztardowo – miętowy z szynki

Składniki:

  • Szynka wieprzowa 1 kg
  • Musztarda francuska 3 łyżki
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • Cebula biała 2 średniej wielkości
  • Mięta 2 saszetki
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • Czosnek 3 ząbki
  • Papryka mielona
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy

Wykonanie:

  1. Mięso myjemy i kroimy w kostkę (wielkość wg Waszego uznania). Doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oliwą z oliwek. Odstawiamy na około godzinę do lodówki.
  2. Mięso podsmażamy z każdej strony na oliwie z oliwek, przekładamy do naczynia, w którym będziemy je później dusić.
  3. Na oliwie ze smażenia mięsa podsmażamy, a potem dusimy pokrojoną w kostkę cebulę i czerwoną paprykę.
  4. Cebulę i paprykę dokładamy do mięsa, wrzucamy kilka ziarenek ziela angielskiego, 2-3 iście laurowe i zalewamy wodą tak, aby zakryć mięso. Dusimy na wolnym ogniu około godzinę.
  5. Pod koniec duszenia zaparzamy dwie saszetki mięty w pół szklanki wody, dolewamy do mięsa. Doprawiamy też musztardą francuską.
  6. Gulasz zagęszczamy odrobiną mąki i/lub śmietany.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.