Placek drożdżowy ze śliwkami
Ciasta, desery

Placek drożdżowy ze śliwkami

Kto z nas nie lubi ciasta drożdżowego? Za mną jego smak chodził już od dawna. Dzisiaj postanowiłam je upiec. Z racji, że mamy sezon na świeże owoce, upiekłam placek drożdżowy ze śliwkami. Wykonanie go jest proste i każdy sobie z nim poradzi.

Placek drożdżowy ze śliwkami
Placek drożdżowy ze śliwkami

Składniki na ciasto:

  • 700 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 6 łyżek oleju
  • ½ litra mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 40 g świeżych drożdży lub 15 g suchych
  • szczypta soli
  • śliwki (lub dowolne inne owoce, na które akurat mamy ochotę)

Składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 120 g masła lub margaryny
Placek drożdżowy ze śliwkami
Placek drożdżowy ze śliwkami

Wykonanie ciasta:

  1. Z drożdży, letniego mleka, kilku łyżek mąki i łyżki cukru zrobić rozczyn tak, aby miał konsystencję gęstej śmietany. Przykryć i odstawić na około 10-15 minut do wyrośnięcia.
  2. Pozostałą ilość mąki przesiać do miski, dodać jajka, olej, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać.
  3. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto. Najlepiej użyć do tego robota kuchennego z hakami.
  4. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  5. W międzyczasie z pokrojonego w drobną kostkę masła/margaryny, mąki i cukru zrobić kruszonkę.
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Na wierzchu ułożyć umyte i przekrojone na pół owoce – rozcięciem do wierzchu.
  8. Posypać kruszonką.
  9. Piec w piekarniku (góra-dół) w temperaturze 180°C przez 45-50 minut.
Placek drożdżowy ze śliwkami
Placek drożdżowy ze śliwkami – moja propozycja podania z cukrem pudrem i szklanką ciepłego mleka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.